Рисунка и живопис на Кирил Петров

От 12 декември 2012 г. в зала № 1 на Художествена галерия-Добрич гостува изложба „Рисунка и живопис” на Кирил Петров.

Художникът завършва висшето си образование в Художествена академия „Строганов” в град Москва със специалност „Пространствено оформление и дизайн”. След дипломирането си през 1975 г. се връща в гр. Добрич и от тогава до сега работи в областта на пространственото и художествено оформление на различни обекти и събития. Участва в проектирането и изпълнението на десетки изложби на машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост, както и в първите изложения на Добрички панаир, на които е главен проектант от самото му създаване. Работи по интериора и екстериора при построяването на новия корпус на завод ЗЕНА, а по късно и като дизайнер-проектант към Института за дизелови двигатели и КММ в гр. Добрич. По негови идейни проекти е разработен дизайнът на първите произведени дизелови малогабаритни трактори и дънпери, много запазени марки и лого, част от които са регистрирани в ИНРА -  Института за рационализации – днешното патентно ведомство.

И до днес са актуални всички фирмени знаци на Добрички панаир АД.

Успоредно с работата си като дизайнер от 1975 г. насам Кирил Петров участва в почти всички изложби на Дружеството на художниците в град Добрич, националните изложби „Земята и хората”, както и националните изложби на преподавателите по изобразително из­куство. През1986 г. на националното биенале „ДИЗАРХ” е отличен с награда и диплом за „Работно място за електроника”.

От 2000 г. до днес е ръководител на школата по изобразително изкуство към Младежки център „Захари Стоянов” в гр. Добрич, в която се подготвят  младежи за кандидатстване във ВУЗ по специалноститите с изпити по рисуване. Над тридесет от тях вече са се реализирали като архитекти, художници, дизайнери.

От тогава работи и като ръководител на Център Обществена Подкрепа към ОС на БЧК.

 
Търси в